Teater i Gammelgruva (Avlyst!)

 

Oppdatert: Vi har nå fått beskjed om at forestillingen dessverre er avlyst.

Lørdag 7. mai kl 19.00 er det klart for teater i Gammelgruva på Løkken Verk. Det er Nord Trøndelag Teater som er på turne med forestillingen ”Sterkere enn døden”.


04.05.2011 - Magne Vullum
Kategori: Kultur
Sterkare enn døden - ein poetisk gysar om eit gruvmiljø og eit varsel
Familieforestillinga “Sterkare enn døden” er en fortelling basert på boka “Bill og ei til” av Sissel Solbjørg Bjugn om gruvearbeideren Andreas som blir reddet av et barn fra en annen tid og en annen virkelighet. Et varsel. En liten poetisk “gyser” med overraskende slutt. Familieforestillinga minner oss om et yrke som har prega kulturen i flere kommuner i Trøndelag. Fenomenet “varsel” er ikke ukjent for de som har et arbeid med stor risiko.
“Solidariteten mellom gruvearbeidere er sterkere enn døden” sier “Bill”. Noen år før Sulitjelma gruver ble nedlagt skrev Bjugn fortellinga «Bill og ei til» som det er diktet videre på.

Det viste seg at historien også hadde kontaktpunkt med Nord-Trøndelag. Høsten 1984 hadde engelske gruvearbeidere streiket i over åtte måneder for å verne om arbeidsplassene sine. Vinteren sto for døra og strømmen ble stengt om de ikke betalte regninga.
De måtte få hjelp på tvers av landegrensene. I oktober kom de til Norge for å få økonomisk støtte til streiken sin og det fikk de både i Sulitjelma og fra arbeiderne på Aker Verdal. Malmåra i Sulisfjella er også grenseløs, den går helt ned til Skorovatn. Nord-Trøndelag Teater skal også krysse fylkesgrensa i sør med forestillinga «Sterkare enn døden». Den skal spilles på de stedene i hele Trøndelag som har tradisjoner innenfor gruveindustri i tillegg til flere andre steder.

Anbefales fra 10 år

Skuespillere: Tov Sletta og Sarah MacDonald Berge
Tov Sletta
Tov har vokst opp på Torshov i Oslo og er utdannet ved skuespillerutdanninga ved høgskolen i Nord-Trøndelag. Han er frilans skuespiller og har bl.a. spilt på Teaterhuset Avant Garden, Dramatikkens Hus og Det Norske Teatret. Han hadde sin filmdebut som David Toska i filmen om Nokas i 2010 og har også medvirket til flere kortfilmer. Vi møter han nå på Nord-Trøndelag Teater som gruvearbeideren Andreas i ”Sterkare enn døden”.
Sarah MacDonald Berge
Sarah har vokst opp i Oslo. Hun er utdannet skuespiller fra The Russian Academy Of Theatre Arts Gitis, musikallinja ved Bårdar Akademiet samt Sanger/pedagogutdannelse fra Complete Vocal Institute, København. Etter at hun gikk ut fra teaterskolen i 2008, har hun jobbet som frilans skuespiller ved bl.a. Det Norske Teatret, Brageteatret, og nå møter vi henne på Nord-Trøndelag Teater som Bill og Mary i ”Sterkare enn døden”

Teater i Gammelgruva

Annonser


Medlemmer