- Takk, kvinner!
- Takk, kvinner, for det dere har utført av samfunnsmessige reiser de siste 100 årene. Det er dere som skal ha æren for den velstanden vi ser i Norge i dag.
01.05.2013 -
Tross snøvind og gråvær var toget bra også i år, selv om en god del forståelig nok sto over denne markeringen. Noen sluttet seg til etter Synne Svinsås Gjønnes sin fine appell ved Bergmannen. Enda mange flere var det i Idrettsbygget etterpå. Årets hovedtaler var fylkesordfører Tore O. Sandvik, og han var klar i sin hyllest til kvinnene i talen på Løkken.
- Var det bestefar min eller far min som lenka seg fast til fødestua for å få lov til å være med under sine barns fødsler? Var det våre fedre eller bestefedre som sto på krava for å få barnehager i bygd og by? Var det mennene som jaget kvinnene ut i arbeid? Snakket min far om pappapermisjon da jeg ble født?
- Nei, kjære venner og kamerater, det var kvinnene som kjempet alle disse kampene for oss. Det var kvinnene som kjempet fram barnehagene, det var kvinnene som tok ansvar for egen utdanning og ville ut i jobb, det var kvinnene som utfordret oss menn på å ta ansvar for å bli kjent med barna våre helt fra fødselen og gjennom fedrepermisjon og oppvekst. Takk, kjære kvinner! Uten dere ville vi hatt et langt fattigere samfunn på alle måter. Kvinners innsats i samfunnet er verdt hele Norges oljeformue på land og hav - både den som allerede er utvunnet og den vi skal ta opp i framtida. Det norske kvinner har tilført samfunnet siden de fikk stemmerett for 100 år siden, kan ikke måles, konkluderte Tore Sandvik til stor applaus.
Han berørte mange emner i talen. Arbeid til alle, veibygging, internasjonalt ansvar og ikke minst ansvar for ungdom og de unges utdanning og yrkesframtid var tema han snakket om - og høstens valgkamp, naturligvis. - I Sverige er hver femte ungdom uten arbeid. Statsministerens løsning er å sende dem hit til Norge. Erna Solberg vil satse på den svenske modellen. Hvor skal vi da sende de norske arbeidsledige ungdommene hen, spurte Sandvik retorisk.
1. mai på Løkken er tradisjonelt en dag som får mange veteraner, både kvinner og menn, til å møte opp. Det er gripende å se gamle gruveforeningsfolk reise seg og synge "Internasjonalen" og "Frihetens forpost" med stor innlevelse. Sangene og den internasjonale solidaritetsdagen betyr virkelig noe her.
Korpsmusikk og allsang, kafffe og blautkak, trivelig prat og underholdning er det tradisjonelle programmet som knapt nok endres fra år til år.
Tore O. Sandvik lot seg imponere over oppmøtet på en særdeles grå og kald 1. mai på Løkken, og i dagens hovedtale hyllet han kvinnen.
Både ung og gammel møter fram i Idrettsbygget på 1. mai-arrangementet, men andelen av eldre er stor.
Synne Svinsås Gjønnes er AUF-leder i Meldal og holdt appell ved Bergmannen. Hun berørte AUFs hundreårsjubileum og stemmerettsjubileet i talen. Hun snakket varmt om fellesskolen og oppfordret alle til å slå ring om den flotte, offentlige skolen Meldal har fått.
Løkken Arbeiderkvinnegruppes tradisjonsrike og vakre fane ble ustyrlig i vinden, og kvinnegruppen måtte rett og slett få karhjelp til å bære! Det er Stig Tore Stafne som trår hjelpende til.
Tradisjonell 1. mai-feiring på Løkken: Kaffe, blautkak, "Internasjonalen" og utlodning.
Sarah (nærmest) og Kim Furuhaug underholdt med vakre vårsanger, en sang som Sarah har aget pluss naturligvis "I skyggen tå et tårn" - utrolig vakkert framført av Kim Furuhaug. Akkompagnatør: Are Hilstad.