Dialektmagasin i Meldal

 

Ekstra bord og stoler måtte settes inn da 120 eldre og yngre meldalinger møtte opp for å høre Tor Erik Jenstad i Meldal samfunnshus søndag kveld.

21.02.2007 -

”Dialektmagasinet” på P1. Meldal Bygdekvinnelag var arrangør og Bodil H. Lo ønska velkommen. Medlemmer av prisbelønte Søndre Trondhjems spellemannslag åpnet kvelden og ga oss fengende lokale slåtter, før Jenstad holdt et underholdende foredrag om dialekta vår. Meldal er ei dialektbygd. Ola Stemshaug har kartlagt mye lokale ord, Martin Foss har samla dialekt i ei bok, Eilert Støren skrev om legeutrykk i Meldal. To som har skrevet mye på dialekt er Astrid Krog Halse og Ola Uvøyen. Mange ord stammer fra fransk, tysk og engelsk, men også en del fra det norrøne språk. Mange ord kan henge igjen fra skikkelig gammel tid.
Undersøkelser som er gjort viser at ungdommer i bygdene gjerne går i retning å ta i bruk språket til nærmeste by. – Et språk som ikke forandrer seg er dødt, sa Jenstad. Han samler på ord, som skal gis ut i bokform, og er kommet til bokstaven K. Et ord som pese, har i dag en helt annen betydning enn før (PC), og slik er det blitt med flere ord.
Publikum i salen ble varm i trøya av foredraget og mange kom med diverse ord de ville ha forklaring på. Og som vanlig –, han visste svaret på alt, unntatt hvor navnet Skamfjellet kom fra!
Etter kaffepausen, med mye god mat og loddsalg, spilte spellemannslaget noen slåtter før publikum igjen fikk anledning til å komme med flere ord. Etter ei historie fortalt fra salen fikk vi denne historia som avslutning fra Jenstad.
Gardkjærringa hadde ikke mye tid til å lese, men en dag kom nabokjærringa inn da ho hadde satt seg ned med et ukeblad. -Får dem hverandre no da? Nei, e du toillatt, det her e ei historie fra virkeligheten!

Annonser


Medlemmer