Årbok 2007 for Meldal historielag er her

 

Årboka 2007 for Meldal historielag gir, tradisjonen tro, et variert historisk bilde av Meldal. Den mest interessante artikelen i årets utgave av medlemsbladet til historielaget er den om Anna Resell som ble gift med den langt mer omtalte Olav Krog. Historien gir et annet bilde av Meldals historie enn det vi som oftest får servert.

16.12.2007 - Marit Mjøen

På gravsteinen hennes skrev Olav: "Anna Krog 1890-1956. Hennes liv var å jevne de stier jeg gikk - hun gav av sin evne det beste jeg fikk. O.K."

Audun Krog Eftedal tegner et vakkert bilde av denne arbeidssomme kvinnen som ikke bare var fattig, men vokste også opp som såkalt lausonge i Resellgrenda. Mora bodde i Meldal, men faren hadde reist til Amerika. Anna ble eit arbeidsjarn, og hun var dytkig og klok og greide seg svært godt på skolen. Så skjedde det som omtrent bare skjer i romaner. Den unge fattige lausungen Anna, ble forelsket i den 34 år gamle gardguten Olav Krog. Han hadde lærerstilling og eget husvære og var klar for giftermål. Dermed ble ho Anna Resell lærerkone på Å og på skulstuggulofte etablerte de seg og fikk fem døtre og en sønn. Olav ønsket å heve statusen til Anna, og sendte henne på lærerutdanning i Tromsø. Anna ble lærer flere steder i Meldal og ble av alle steder best tatt imot i Bjørnli. Ikke før i 1932 fikk hun fast jobb på Å der hun bodde. Om sommeren drev hun seterdrift på Krokbekkhaugen i Resdalen.

Historien om Anna Krog i Årboka gir et innblikk i en svært interessant del av Meldals-historien.

Årboka har 70 sider med lokalhistorie og ansvaret for boka er det redaktør Johan Syrstad som har. En del av boka er et resyme av året som gikk, men de aller beste historiene er de om folk i Meldal. Og her finner vi alt fra historier fra dagliglivet for 100 år siden, til omtale av dagens gründere som Britt G. Moen som har gitt ut boka "Furkunnjmat".

Bli medlem av Meldal hisorielag, og få boka for 100 kr!!

Annonser


Medlemmer